Med støtte fra

Historielaget hentet skatter hos Lisbeth

En fredag i oktober tok Skeivt historielag Telemark turen inn til Oslo og til veteran og pioner Lisbeth Nilsen. En eske, og litt til, med skatter ventet oss.
Pioner Lisbeth Nilsen og historielagets Kjersti Ulriksen viser frem bøker og LP-er om lesbisk historie-
Lisbeth Nilsen overleverte bøker, LP-er, avisutklipp, medlemsblader fra LLH Oslo og mange andre arkivskatter til historielagets Kjersti Ulriksen. Foto: Jeanette Høie
Lisbeth Nilsen overleverte sitt arkiv til Skeivt Arkiv for noen år tilbake, men det kom oss i historielaget for øret at hun hadde funnet mer arkivmateriale under en flytteprosess. Vi tilbød oss å hente arkivmaterialet og bringe det til Skeivt Arkiv i Bergen. Vi møtte en sprudlende, engasjert kvinne med mange jern i ilden og smittende latter. I esken skjulte det seg en rekke bøker, LP-plater av feministiske/lesbiske band, magasiner, brosjyrer, buttons, avisutklipp og til og med en lighter fra Metropol som fremdeles virker!  
Avatar photo

Jeanette Høie

Jeanette er redaktør for Skeivt Historielag Telemark. Hun har lang erfaring fra dagpressen, blant annet jobbet hun som vaktsjef i Varden i 17 år.

Distriktsbibliotekkaren på Ulefoss

Lisbeth Nilsen (f. 1952) var et av medlemmene i Lesbisk Rørsle Telemark, fylkets første organisasjon for homofile (kvinner). I 1978, da hun var midt i 20-årene og med et rykende ferskt sertifikat, startet hun i jobben som distriktsbibliotekar under fylkesbiblioteksjef Lillian Nilssen. Hun bosatte seg på Heisholt i Ulefoss, i et hus som snart ble sentralt for Lesbisk Rørsle i Telemark.

Jobben som distriktsbibliotekar innebar bl.a. hjelp og veiledning til skoler og skolebibliotek i hver en krik og krok av Telemark. – Nervene ble raskt satt på prøve for en uerfaren sjåfør. Det var bare å takle hårnålssvinger og ymse vær- og føreforhold om en skulle utføre jobben, forteller hun. Nilsen jobbet som distriktsbibliotekar i Telemark i åtte år.  – Det gjorde godt å oppleve noe annet enn Oslo. Jeg elsker vest-telemarkdialekten den dag i dag! Det var en spennende tid hvor jeg både lærte og opplevde mye, forteller hun i dag.

Lisbeth Nilsen har bakgrunn som bibliotekar, bokhandler, forfatter, oversetter og forlagsredaktør. Foruten Lesbisk Rørsle i Telemark, var hun aktiv i DNF-48, Kvinnefronten og Lesbisk Forum. Hun står bak en rekke bokutgivelser som AllVita – Oppslagsboka om helse- og sosialsektoren (2000) og er medforfatter av bl.a. Motvektboka Fett nok! (1999) og Den store norske kvinnesitatboka (2004). Hennes siste utgivelse er diktromanen Til du blir snill (2024), en sterk fortelling om oppvekst og traumer – og livskraft og håp.

 

Jeg ble nesten litt starstrucked da jeg skjønte at kvinnen foran meg var en av medforfatterne av «På sporet av den tapte lyst».

Medforfatter av «På sporet av den tapte lyst»

Undertegnede, historielagets Jeanette, ble nesten litt starstrucked da jeg skjønte at kvinnen foran meg var en av medforfatterne av På sporet av den tapte lyst (Gerd Brantenberg, Bodil Espedal, Relsen Larsen, Lisbeth Nilsen, Astrid Torud). For en lesbisk tenåring og lesehest var oppslagsverket nesten som en bibel å regne da den kom ut i 1986. Endelig fikk jeg et kart å orientere biblioteket etter.

Som bildet viser, ble jeg også vilt begeistret over bokskattene som åpenbarte seg i esken. Her var det gledelig gjensyn med romaner som sist ble lest for 35 år siden. For ikke å snakke om alle bøkene jeg aldri fikk tak i. Det åpenbarte seg til og med førsteutgaver av bøker, for eksempel Ensomhetens brønn. De var ikke å finne på biblioteket i Stavanger da denne tenåringen saumfarte hyllene etter litteratur som kunne bekrefte at en ikke var helt alene i denne verden. I ettertid kan jeg kanskje være glad for at jeg ikke fant akkurat den boken, for særlig oppbyggende kan den neppe sies å være.

Skattene skal ikke oppbevares hos oss i Skeivt historielag Telemark. Etter at vi har gjennomgått materialet og avfotografert det vi vil bruke i våre artikler, avleverer vi det til Skeivt Arkiv i Bergen. Kjersti er titt og ofte i hjembyen Bergen, hun tar på seg jobben som kurér.

Foto: Jeanette Høie/Kjersti Ulriksen

Din historie er viktig

• Slik kan du dele din historie (kommer)

• Kontaktskjema (kommer)

• Samtykkeskjema (kommer)

KOntakt oss

• Bli medlem (kommer)