Med støtte fra

Skeivt historielag Telemark

Skeivt historielag Telemark er et direkte resultat av Skeivt kulturår 2022. I oktober ’22 arrangerte Skien By, Brekkeparken, Telemark Museum og Grenland Pride seminaret «Grenland under regnbuen – Et seminar om skeiv lokal historie».

 

Inspirert av seminaret ble Skeivt historielag stiftet januar 2023. Stifterne er Sonia Sol Solgaard, Kjersti Ulriksen og Jeanette Høie. Vi er, så langt vi vet, det eneste skeive lokalhistorielaget i Norge, trolig i hele Norden. Sonia Sol Solgaard måtte dessverre be om permisjon etter kort tid.

Per mai 2024 er det Kjersti (til høyre) og Jeanette som driver laget, mens Anne Berit Steinseth er styremedlem.

Kjersti Ulriksen

Styreleder
Kjærligheten trakk Kjersti til Skien i 2012. Hun er utdannet statsviter ved Universitet i Bergen og har en master i faglitterær skriving. Til daglig jobber hun med folkehelse i Telemark fylkeskommune. Kjersti engasjerte seg aktivt i homobevegelsen allerede fra 1984 og har vært leder for DNF-48 i Bergen og vært i landsstyret. I Skeivt historielag er hun styreleder.

Jeanette Høie

Webredaktør
Jeanette flyttet til Skien i 1999, lokket av jobb i fylkesavisen Varden. Hun jobbet i Varden frem til 2020, først og fremst som vaktsjef på desken. Hun har journalistutdanning fra Høgskulen i Volda, utdanning i digitale medier og i digital design fra Universitetet i Sør-Øst Norge. På 80-tallet engasjerte hun seg i ungdomsgruppa til det som den gang het Homofil Bevegelse Rogaland. Da hun flyttet til Skien var hun aktiv i styret og som frivillig frem til 2005. Sammen med et annet styremedlem var hun faktisk den første skjenkebestyreren i lokalene i Kongensgata. I Skeivt historielag har hun rollen som webredaktør.

Hva vil vi?

Formålet med organisasjonen er å dokumentere, bevare og opplyse om skeives historie i Telemark. 

 

Dette vil i hovedsak skje gjennom innsamling av livsminner, gjennomgang av tilgjengelig arkivmaterialet, innsamling av arkivmaterialet, bilder, tekster, brev, dagbøker, medieklipp og annet relevant materialet som har historisk verdi. 

 

Vårt hovedprosjekt Skeive liv i Telemark har tre delsatsinger:

Formålet med intervjuene er først og fremst å arkivere og bevare denne delen av lokalhistorien. Dernest ønsker vi å publisere funnene vi gjør i den form vi og informant finner mest hensiktsmessig. For de informantene som er villig til det, vil intervjuene bli filmet.

 

Etterarbeidet av intervjuene vil skje i form av en leservennlig oppsummering av intervjuene, som godkjennes av informantene. Disse oppsummeringene med illustrasjoner vil bli lagt ut på våre nettsider.

 

Vi ønsker å få et bredt utvalg av informanter. Eldre, yngre, alle avskygginger av kjønnsidentitet og -filer, både fra byaktige og rurale strøk.

Skeivt arkiv i Bergen har mottatt to arkiv fra Telemark – fra Forum for lesbiske og homofile Grenland og fra Lesbisk rørsle i Telemark. Vi ønsker å gjøre dette materialet tilgjengelig på våre nettsider. Dette materialet strekker seg i all hovedsak fra 1976 til 1997. I periodene etter dette var det et aktivt lokalt lag i Grenland, men arkivmaterialet fra denne tidsperioden er mangelfullt.

 

Vår ambisjon å samle inn arkivverdigmateriale fra tidsperioden 1997 – til dags dato. Vi ønsker å oppspore så mye som mulig av skriftlig informasjon som tidligere medlemmer har tatt vare på. Vi vil også lete i offentlige arkiver som fylkeslegen, fylkeskommunen og kommunene i fylket. I tillegg har vi et ønske om å intervjue aktive medlemmer av de skeive organisasjonene i dette tidsrommet.

Mens de to første delprosjektene har som hovedmål å bevare historien før de som var en del av denne perioden går ut av tiden, så har dette delprosjektet en litt annen innretning. Her er målsettingen å opplyse om og vise at vi som minoritetsgruppe(r) har en lang historie.

 

Navet for formidling skal være dette nettstedet. Her skal vi formidle det materialet vi har samlet inn fra Telemark, det være seg skriftlig, fotografier, videoer eller historiske dokumenter. Nettstedet skal ha klart journalistiske og dokumentariske kvaliteter, noe som sikres ved den kunnskapen/utdannelsen styret i historielaget besitter (sakprosa, fagformidling, journalistikk, norskfag). 

 

Vi har også en drøm om at vi på sikt kan fungere som en paraply for andre lokallag, dersom noen vil opprette Skeivt historielag i andre fylker.

Hvorfor vil vi det?

Skeives historie kan på mange måter betegnes på samme måte som tittelen på Jan Grues bok: «Jeg lever et liv som ligner deres». Om boken skriver han at den handler om hvordan det er å leve i en sårbar kropp. «Det er en fortelling om arbeid, om drømmer og om lengsel etter det allmenne.» Det er kanskje dette ønske om å leve et alminnelig liv som har gjort at så mye av det skeive livet ikke har vært gjenstand for forskning og liten grad finnes i de lokale historiebøkene. 

 

I innledningen til: «Skeiv lokalhistorie» kan vi lese: « (…) det (er) fruktbart å utforske konkrete historier som har funnet sted i spesifikke lokalsamfunn», og: «I det lokale historie- og kulturvernarbeidet ligger det identitetsbyggende ambisjoner til grunn».

 

Det er denne identitetsbyggende ambisjon vi ønsker å fremme gjennom å dokumentere, bevare og opplyse om skeives liv i Telemark. Skeiv historie er ofte en historie om de som flyttet til større byer og levde sitt liv der, men det skeives liv i mindre byer og steder er lite dokumentert. 

 

Telemark har i hele den moderne homohistorie stått i spennet mellom nærheten til Oslo, et sterkt frikirkelig miljø og ønsket om å lage trygge, identitetsbekreftende rammer i vårt eget lokalmiljø. Mye av arbeidet for skeives rettigheter  i lokalmiljøet har falt på skuldrene til lokale «endringsagenter», som har vært villige til å ta store personlige risikoer. Vi ønsker å dokumentere innsatsen til lokale endringsagenter, men også de helt alminnelige skeive livene i rurale strøk.

 

Vår ambisjon er at materialet vi samler inn skal få plass i sentrale, nasjonale arkiver og bli bevart for ettertiden uavhengig av oss.

 

Selv om vår primære målgruppe er mennesker som identifiserer seg med “skeiv”-begrepet, vil vi aktivt jobbe for å formidle skeives lokale historie ut over denne målgruppen. Ved å nå ut til det vi kan kalle heteronormative grupper ønsker vi ikke bare å formidle skeives lokale historie, men også sette et søkelys på hvordan vår oppfatning av moral ikke er en “sann” størrelse, men en del av den til enhver tid rådende tidsånd. 

Organisasjon og driftsform

Skeivt historielag i Telemark er en frivillig organisasjon registret i Brønnøysundregisteret og Frivillighetsregisteret med organisasjonsnummer 930 765 546. På sikt skal vi åpne for medlemmer som har interesse for skeiv historie og formidling av denne. 

Driftsmodellen er en styreleder som har ansvar for det løpende arbeidet. Vi har et styre, og årsmøtet er det høyeste myndighet. Finansieringen av virksomheten består så langt av egen innsats fra medlemmene. I tillegg innvilget Kulturdirektoratet støtte til oppstart av laget.

Prosjektet «Skeivt liv i Telemark» er et omfattende prosjekt som vi er avhengig av ekstern finansiering for å kunne gjennomføre. Vi vil derfor prioritere å søke midler for å få prosjektet i havn.

Din historie er viktig

• Slik kan du dele din historie (kommer)

• Kontaktskjema (kommer)

• Samtykkeskjema (kommer)

KOntakt oss

• Bli medlem (kommer)