Med støtte fra

Skeive linjer på Haugar kunstmuseum

Vi fikk servert sterke fortellinger da Haugar kunstmuseum arrangerte seminar om skeiv historie 3. september.
Kjersti Ulriksen holder innlegg på seminaret om skeiv historie.
Kjersti Ulriksen fra Skeivt historielag.

Størst inntrykk gjorde kanskje Finn Schjøll med sin personlige beretning om å finne sin identitet som homofil mann. Sentralt i historien var den internaliserte homofobien, og veien til å bli et helt menneske. Schjøll, som i dag er 76 år, var den første åpne tv-profilen i Norge da han i 1987 takket ja til å jobbe i Frokost-TV på NRK.

Avatar photo

Jeanette Høie

Jeanette er redaktør for Skeivt Historielag Telemark. Hun har lang erfaring fra dagpressen, blant annet jobbet hun som vaktsjef i Varden i 17 år.

Fredrick Nathanael fra PrideArt viser frem en tegning fra en kunstutstilling. Tegningen ble trukket frem av en forelder som "grov".
Fredrick Nathanael i PrideArt viser frem en tegning som har vært del av en utstilling. Tegningen ble trukket frem av en forelder som "grov" og eksplisitt.

Sterke var også beretningene fra PrideArt ved kunstnerisk leder, kurator og kunstner Fredrick Nathanael. Kunst vekker sterke følelser, beveger og forarger. Et av de mange prosjekter PrideArt er pådriver for, er «Skape(t)» som vandrer fra seniorsenter til seniorsenter for å åpne opp for skeive perspektiv i eldreomsorgen.

Homosamarbeid på tvers av fylkesgrensene

Skeivt historielag Telemark er landets første historielag med utelukkende skeivt blikk på lokalhistorien. Homobevegelsene i Telemark og Vestfold har alltid stått hverandre nær, og i tiden før Telemark fikk sin egen homoorganisasjon var telemarkingene medlemmer i Vestfold. Organisasjonene har hjulpet hverandre med stands, deltatt på hverandres fester, samarbeidet om flere prosjekter og i dag er den største organisasjonen, FRI, felles for Vestfold og Telemark. Veteran og pioner Torbjørn Steen Karlsen donerte i 2018 LLH Vestfolds arkiv fra 1976 – 2015 til Vestfoldmuseene.

 

Historielaget fikk en fin prat med både Ann Tove Manshaus i Vestfoldarkivet og med Torbjørn, og ser frem til å holde kontakten i tiden fremover.

Bjørn André Widvey fra Skeivt Arkiv forteller om Pride-historien. Den første organisasjonen for homoseksuelles rettigheter ble startet i Tyskland i 1897 under navnet Den vitenskaplig-humanitære komité. Stifteren var den tyske legen og sexologen Magnus Hirschfeld (1868-1935).
Bjørn André Widvey fra Skeivt Arkiv tok oss gjennom Pride-historien, og fortalte også om arkivets livsminnesamling.

Skeiv lokalhistorie er kulturarv

Historielagets Kjersti Ulriksen fortalte om prosjektet vårt, litt om hindringene vi har møtt og hvilke etiske og juridiske avveiinger vi må ta underveis.  Det er ingen tvil om at GDPR, og det faktum at seksuell legning går under særlige kategorier av personopplysninger, skaper utfordringer. Vi kan ikke uten videre publisere årsberetninger og annet materiell vi har samlet inn.

 

Kjersti ga også smakebiter fra historiene vi har samlet inn så langt.

 

Vi er svært glade for å få anledning til å presentere oss i ulike fora. Formidling er en av våre tre «bærebjelker».  Skeiv lokalhistorie er en del av vår kulturarv, og skal ikke bli glemt!

Din historie er viktig

• Slik kan du dele din historie (kommer)

• Kontaktskjema (kommer)

• Samtykkeskjema (kommer)

KOntakt oss

• Bli medlem (kommer)