Her henger alt sammen med alt, sa landsmoder Gro i sin tid. Derfor starter jeg innlegget mitt ganske personlig, og så kommer det organisatoriske inn fortløpende. Men jeg er ikke bare personlig for egen del. Svært mange i denne forsamlingen vil kunne kjenne seg igjen helt eller delvis i mi historie.
Jeg er født i Porsgrunn i 1954 og altså fylt 68 år. Familien min flytta til Skien da jeg var sju år. Så der vokste jeg opp, i trygge og omsorgsfulle forhold. Den svært gode attesten skal foreldra mine ha. Jeg bodde hjemme inntil jeg var ferdig med gymnaset i 1973.
Foreldra mine, Hans og Gro, kom fra Tinn til Grenland omkring 1950, fra Bygde-Tinn, ikke Rjukan. Deres oppvekstmiljø var Atrå og Austbygde, og arven fra heimbygda bar de med seg livet ut, bosatt i Skien eller ikke. Garden, grenda, heimbygda og ikke minst slekta var den felles referanseramma, og den var viktig. Hans var anleggs- og bygningsarbeider i entreprenørfirmaet Selmer inntil han drøyt 60 år gammel blei uføretrygda etter ei arbeidsulykke. Gro var utdanna sjukepleier, men var hjemmeværende i mange år, før yrkesliv som sjukepleier de siste ti åra før pensjon. Gro døde i 1989 og Hans i 1996.
De fikk fire sønner i perioden 1949 til 1957. Det var nok ikke i deres villeste fantasi at sønn nummer tre skulle tre offentlig fram som talsmann for homoseksuelle i Grenland på midten av 1980-tallet. De var da begge i begynnelsen av sekstiårene. Mitt valg påførte dem sorg, smerte og bekymring. Det så jeg, og det var vondt for meg, men jeg var ung, utålmodig og hensynsløs i den forstand at deres private kvaler måtte vike for noe som var større og viktigere.
Flyttet nordover
I 1973 blei jeg tatt opp som student ved Norges Landbrukshøgskole på Ås, linja for allsidig jordbruk. (Nå NMBU)
Høsten 1974 oppsøkte jeg det åpne homofile miljøet i Oslo. Metropol. Jeg sier ikke mer, annet enn at nå var jeg blant mine egne. Jeg fikk min første langvarige kjæreste, som imidlertid var et avslutta kapitel da jeg var ferdigutdanna sivilagronom i juni 1978, 24 år gammal, dro til Tromsø for å tiltre som jordbrukssjef i Tromsø kommune. Verden lå åpen for en ung mann.
Jeg tok brevkontakt med DNF 48 Tromsø region, postboks 500, 9001 Tromsø, og møtte deretter to unge menn, Johan Magnus Haakstad og Hans Hovland, som da sto for det som var av organisert homovirksomhet i byen. Begge var på veg sørover, og jeg blei snart overrakt en skoeske med gjenpart av medlemskort og organisasjonspapirer. Jeg sto altså med ett aleine igjen med ansvaret for lokallaget av DNF-48. Utpå høsten dro politiske og organisatoriske motsetninger i DNF 48 seg kraftig til, og jeg møtte Per Kristian Roghell på et «fraksjonsmøte» i Bergen. Vi blei kjærester og han flytta fra Bodø til Tromsø og inn i min kommunale tjenesteleilighet. Per Kristian hadde bakgrunn fra den store raude rørsla, og der hadde de studert og praktisert sin «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen grundig, i tillegg til mange andre skrifter. Så vi dro i gang det som etter hvert blei en livskraftig lokal homoorganisasjon. Per Kristian dytta meg opp og fram, delvis motstrebende, men jeg sto da offentlig fram som leder for det vi kalte Homofil Bevegelse i Tromsø.